Gyermekszemészet

 

Mikor menjünk gyermekünkkel szemészetre?

 
A gyermekek szemészeti szakvizsgálata teljesen eltér a felnőttek vizsgálatától, bármely életkorban elvégezhető. Az sem jelent problémát, ha egy gyermek még nem tud beszélni. A gyermek kancsalsága, dioptria hibája ettől függetlenül is korrekten megállapítható. A gyermekszemészeti vizsgálat tehát bármilyen életkorban elvégezhető! Akár újszülött kortól várjuk a gyermekeket!
 
 
 
 
 
Milyen időközönként vigyem szemészeti vizsgálatra gyermekemet?
 
 
Gyermekünk rendszeres szemészeti ellenőrzése az évről-évre történő nagy fejlődési ugrások miatt 6 éves korig 4 havonta, utána félévente mindenképpen javasolt! A gyermekek szemészeti gondozásánál nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát, akkor amikor azok még kezelhetőek!
 
A gyermekszemészeti vizsgálatok javasolt időpontjai életkor szerint tehát:
  • 9 hónap - 1 éves korban (fejlődési rendellenességek, kancsalság szűrése)
  • 2,5 - 3 éves korban (kancsalság, tompalátás szűrése)
  • 5-6 éves korban vagy az iskolakezdés idején
  • 7-8 éves korban (tanulási nehézségek, magatartás zavarok ,fejfájás esetén)
 
 
 
 
 
Gyermeke túl közel hajol a füzethez, majd beleveri az orrát? 
 
 
Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy rossz a látása, mert a gyermekek még jól tudnak alkalmazkodni a távolságokhoz, tehát ez lehet csupán egy rossz szokás is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Közelre nézésnél gyermekünk egyik szeme befordul?
 
 
Ha viszont a közelre nézésnél gyermekünk egyik szeme feltűnően befordul, akkor azt feltétlenül meg kell nézetni szemorvossal, mert az idejében felírt szemüveg megakadályozhatja a tompalátás kialakulását a kancsalitó szemen.
 
 
 
 


Mértékkel használjuk a különböző digitális eszközöket!
 
 
A mai gyerekek sokat használjak a különböző digitális eszközöket, de hosszútávon ennek rövidlátás lehet a következménye, főleg ha a családban halmozottan fordul elő hasonló elváltozás. Szóval mértékkel használjuk ezeket az eszközöket és panasz esetén keressük fel a legközelebbi szemészeti rendelőt!