Felnőtt Szemészet
 
 
A felnőttek szemészeti vizsgálatakor többféle műszerrel vizsgáljuk a szemek állapotát, a távoli és közeli látásélességet, a színlátást és a kétszemes együttlátást, mérjük a szem nyomását, valamint ellenőrizzük a szemfenék állapotát is.
 
 
Felnőtt szemészeti vizsgálataink:
 
  • Látásvizsgálat (rövidlátás vizsgálat, távollátás vizsgálat, látászavar, kettős látás),
  • Szemüveg felírása és készítése
  • Kontaktlencse rendelés kívánság szerint
  • Szem elülső felszínének, görbületének vizsgálata, szemszárazság, gyulladás, sérülés, idegen test eltávolítás
  • Szemfenék vizsgálata: magas vérnyomás, cukorbetegség, különböző elváltozások, gyulladás, sérülés esetén
  • Szürkehályog szűrés
  • Zöldhályog szűrés, szemnyomás méréssel
 
További vizsgálatok: Szemfájdalom, szemhéj-ödéma, könnyezés, szemhéjgyulladás, szemkörnyéki izmok görcse, akaratlan pislogás, könnycsatorna-gyulladás, könnyzsák-gyulladás, allergia, fertőzés, irritáció miatti kötőhártya-gyulladás, árpa és egyéb más betegségek, panaszok
 
 
Mikor kell legelőször közelre szemüveget hordanunk?
 
A természetes öregedés következtében csökken a szemünk fókuszáló képessége, egyre hamarabb elfárad a napi tevékenységünk során. A szemlencsénk és a szemünk környező szöveteinek a rugalmassága csökken, ez vezet az úgynevezett öregszeműséghez. 40 éves kor körül jelentkeznek az első tünetek, vagyis elkezdjük tologatni a kisebb betűkkel írtódott szövegeket, amelyek arra utalnak, hogy lassan szükségünk lesz olvasószemüvegre is. Ha hasonló tüneteket vett észre magán, kérem keressen bizalommal és jöjjön el hozzám egy szemvizsgálatra.
 
 
A képernyő előtti munkavégzés miért káros a szemünknek?
 
Manapság egyre gyakrabban használjuk a digitális eszközöket, amely szemünk szempontjából nem túl ideális. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a képernyöt milyen távolságból nézzük és mennyi ideig ülünk elötte. Legideálisabb távolsága szemünk és a képernyő között az 50-70 cm. Fontos még, hogy a monitor ne kapjon erős fényt, de mögüle se jusson erős fény a szemünkbe. Szerencsére a mai LED-es képernyök már nem villognak. A problémát az jelenti, hogy a tartos fókuszálás egyazon pontra nagyon igénybeveszi a szemünket. Hosszú idő után homályos látás alakul ki, ezért ajánlatos óránként kis szünetet tartani. Mivel kevessebbet pislogunk gyakran a szemünk is kiszáradhat. Ez ellen ajánlatos műkönnyet használni. Segíthet még a megfelelő betűméret és a képernyő hátterének kiválasztása is. Hivatalosan napi 4 óránál többet nem szabadna monitor elött tölteni, ezért próbáljuk gyerekeinket is egyéb elfoglaltsággal lekötni!